Pressinformation

Här hittar du pressmeddelanden, debattartiklar och foton. Vi hjälper dig gärna med att ta fram fakta och hitta rätt person om du vill göra intervjuer och fördjupningar och förmedlar kontakt med experter inom olika områden.

Läkare i Världen får viktigt barnrättspris!

Pressrelease 2018-11-14

​Idag tillkännagavs att Läkare i Världens generalsekreterare Eliot Wieslander är en av vinnarna av Child 10 awards 2018. Priset hyllar ledare som står upp för barns rättigheter. I år är fokus på barn som lever utan papper men inte utan rättigheter.

Allvarliga konsekvenser för vården när skyddsbehövande får annan status

Pressrelease 2018-06-27

De nya lagarna där människor som behöver skydd istället ska pressas in i andra uppehållstillstånd leder till allvarliga konsekvenser för människors hälsa - och för Sveriges sjukvårdssystem. De ca 3000 personer som får laglig rätt att stanna i Sverige på grund av "gymnasielagen" blir av med sin rätt till vård. Det är bra att det blir tydligt, men helt oacceptabelt menar Läkare i Världen.

​Granskning: Partierna prioriterar inte globala utvecklingsfrågor

Pressrelease 2018-06-11

Partierna saknar konkret politik för flera av de viktigaste globala utvecklingsfrågorna. Det visar en ny och unik granskning som kartlagt hur partiernas politik matchar kraven i civilsamhällets globala valmanifest #hjärtavärlden. Läkare i Världen är en del av Concord som gjort granskningen

Ny rapport om de som ’faller mellan stolarna’ i hälsosystemet

Pressrelease 2017-11-08

Idag släpper nätverket Médecins du Monde sin årliga rapport om de personer som saknar tillgång till sjukvård i Europa. Rapporten som har samlat in data från över 43 000 patienter visar på stora brister i tillgången till vård för människor som lever i utsatthet, hur dom exkluderas och vilka vårdbehov de har.

Läkare i världen avstår från att organisera aktiviteter under Almedalsveckan

Pressrelease 2017-07-04

Läkare i världen arrangerar inga aktiviteter under Almedalen 2017. Anledningen är att vi inte vill hjälpa till att legitimera Nordiska motståndsrörelsens närvaro. Vår generalsekreterare Eliot Wieslander kommer delta i Europeiska socialfondens program på onsdagen, eftersom vi planerat att medverka i ett panelsamtal om EU-migranters rättigheter sedan innan NMRs närvaro blev klar.