SOCIONOM TILL LÄKARE I VÄRLDEN

Läkare i Världen söker en socionom för att stärka och vara med och utveckla vår psykosociala verksamhet! Vi hjälper vårdar och vittnar så att människor får sina rättigheter mötta. Delar du engagemanget för mänskliga rättigheter och vill hitta konstruktiva sätt att göra stor skillnad är du kanske den vi söker.

Läkare i Världen är en människorättsorganisation och en del av det internationella humanitära nätverket Médecins du Monde (MdM). Vi arbetar för att rätten till jämlik hälsa förverkligas för alla människor, även för dem som befinner sig i krig, fattigdom eller på flykt. I Sverige hjälper vi främst utsatta människor med hälso- och sjukvårdsinsatser, psykosocialt stöd och juridisk rådgivning. Vi samverkar också med MdM runt om i världen. Vårt kontor finns i centrala Stockholm.

Vår psykosociala verksamhet har funnits sedan starten 1991 och drivs helt av volontärer. Nu går verksamheten in i en ny fas – och det är där som du kommer in. I den här helt nya rollen ingår att ge stöd och utbildning till såväl nyrekryterade som etablerade volontärer. Du ger också våra besökare stöd med uppföljning och rådgivning kring såväl socialtjänstfrågor som vård och länkar ihop den juridiska och medicinska delen. Du är delaktig i nyrekrytering av volontärer, samordningen av den psykosociala och juridiska verksamheten samt samarbeten med organisationer som arbetar med våra målgrupper – både offentliga och ideella. Arbetet är på nationell nivå men med basen i Stockholmsverksamheten och du är också del av arbetet med ett nationellt nätverk inom organisationen.

Trivs du  med att arbeta i en organisation med en engagerande kultur, ambitiösa kollegor, som är i en utvecklingsfas och där du kan göra verklig skillnad så kan detta vara rollen för dig! Eftersom rollen inte har funnits tidigare vi vill att du ska ha egna ideér för hur rollen ska utvecklas och eget driv att vilja skapa en hållbar struktur i verksamheten.

Våra kliniker är öppna på kvällstid och tjänsten innebär kvällsarbete två till tre dagar i veckan. Många av dem vi träffar är rysktalande eller från Mellanöstern och nordöstra Afrika. Det är en stor fördel om du har erfarenhet från något av dessa områden och pratar antingen ryska, dari, farsi, arabiska eller tigrinja.

Mycket av ditt arbete är teambaserat och du får även många självständiga arbetsuppgifter och eget ansvar. Det ingår inte något personalansvar men vi har ofta praktikanter. Att  vara handledare för praktikanter och volontärer ingår i tjänsten.

Vem är du?

Vi söker en socionom  med erfarenhet av psykosocialt arbete och intresse av arbete med flyktingar.

Du har socionomexamen och erfarenhet av arbete inom socialtjänsten samt arbete med flyktingar. Du har metodkunskap och erfarenhet avseende psykosocialt förändringsarbete med betoning på nätverksarbete, nätverksmöten och samverkan. Du bör vara väl förtrogen med offentlig verksamhet och socialjuridik.

Eftersom vi är en volontärdriven och relativt liten organisation i ett fält med stora behov är flexibilitet, social kompetens och förmåga att sätta gränser centrala egenskaper. Du är ansvarstagande, stresstålig, strukturerad och har en flexibel samarbetsförmåga. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Du arbetar i team med volontärer inom både den medicinska kliniken som i den psykosocialt inriktade verksamheten. Dina arbetsuppgifter kommer att bestå av individuellt anpassat stöd och samordning gällande våra patienter. Du kommer även att bistå med social information och rådgivning till patienter och personal.

En viktig egenskap vi söker är att självständigt kunna överblicka och analysera våra verksamheter och göra nödvändiga prioriteringar med stor empati.

Vi söker dig som har erfarenhet av att ha arbetat med människor i utsatthet och liksom vi strävar du efter att leva upp till de mänskliga rättigheterna. Du brinner för dessa frågor och vill göra skillnad.

Tjänsten är heltid i ett tolvmånadersprojekt till att börja med, men vi ser stora möjligheter till förlängning och/eller fast anställning framåt. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Vi tillämpar individuell lönesättning och vi vill att du anger ett anspråk redan i ansökan. Vi har kollektivavtal med KFO/Unionen och Akademikerförbunden.

Du är välkommen att skicka din ansökan med ordet Socionom i ämnesraden till ansokan@lakareivarlden.se.

Om organisationen

Läkare i Världen Sverige grundades 1991 och är en del av det internationella nätverket Médecins du Monde. Vi är en ideell organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden. Läkare i Världen har 90-konto och följer Svensk Insamlingskontrolls regler för insamling.

Läs mer här http://lakareivarlden.se

Har du frågor om själva tjänsten är du välkommen att kontakta personalansvarig Lena Thurang, gärna via e-post på lena.thurang@lakareivarlden.se