Tatiana, patient

“Jag och min man tigger och samlar pant för att våra fyra barn ska kunna gå i skolan. Skolan i Rumänien är gratis men barnen måste ha ryggsäckar, pennor, papper, böcker och skoluniform annars får de inte gå i skolan. Sånt kostar mycket”

“I Rumänien är det mycket svårt. En gång var min man tvungen att hugga ved i skogen trots att det var förbjudet. Han fick tre års fängelse. Det var kallt och vi hade ingen mat så jag gick ut och tog några kvistar för att kunna värma mig och våra barn. För det fick jag sex månaders fängelse. I fängelset fick jag två hjärtattacker och läkarna sa att om jag får en till kommer det bli min sista. Här i Sverige får jag hjälp på Läkare i världen med hjärtmedicin”

“Det är svårt i Sverige också. Vi har blivit avhysta från vår boplats av polisen sju gånger på sex månader. Jag är stressad hela tiden. Helikoptrarna har börjat cirkulera över oss så det är nog dags snart igen.
Det är många är otrevliga mot mig när jag sitter och tigger. När jag kom till Sverige visste jag inte vad ”fuck you” betydde så jag svarade ”tack så mycket!” när människor som gick förbi mig sa det till mig. Nu vet jag vad det betyder.”