Daniel har tappat förtroendet för vården

Hälsoproblem

Daniel 18, har som resultat av två arbetsplatsolyckor kronisk ryggvärk sedan ca 3 år tillbaka. Olyckorna inträffade på en arbetsplats i Iran, där han en gång ramlat ned från en ställning, och en gång fått en maskin som ramlat över honom. ”Jag har gjort mig illa och brutit många ben under mitt korta liv, men de problem jag har med ryggen går inte att jämföra. Smärtan är ibland outhärdlig och jag kan inte röra på mig.”

“Resan till Sverige från Iran var ibland väldigt krävande och svår. Vid ett tillfälle, i Turkiet, fastnade jag i en taggtråd på grund av en skottlossning. Jag var ofta orolig för att bli dödad”.

Kontakt med vården

Daniel har varit i kontakt med vården för sina ryggsmärtor flera gånger. När han väl kom till vårdcentral fanns ingen tolk, och Daniel blev hemskickad utan remiss, och endast en lättare undersökning.

Efter kontakt med Läkare i Världen fick Daniel en remiss vidare till vårdcentral där han fått träffa läkare igen. Till följd av en lättare undersökning fick han några övningar att göra, men har inte fått någon information eller ny tid sedan dess. Han själv skulle vilja ha en röntgen för att få veta hur hans rygg ser ut, men han har blivit nekad detta.

Enligt Daniel finns ingen skillnad i den vård han blivit erbjuden från innan han fyllt 18, tills nu då han anses vara vuxen. Han uppger att han aldrig fått ett bra bemötande i vården och säger att han redan skulle ha blivit hjälpt om han vore svensk.

Till följd av personalens bemötande, samt brist på hjälp och förståelse säger Daniel: “Varför ska jag ens gå dit om allt de gör är att skicka hem mig?”. Han säger att han tappar förtroende för vården och ifrågasätter varför han ens ska åka dit.