Fawad är ständigt stressad

Hälsoproblem

Fawad känner sig väldigt stressad och känner sig stor psykisk påfrestning på grund av väntan på svar av sin asylansökan. Han har i Afghanistan fått medicin för epilepsi då han känner ansträngning i kroppen när han stänger ögonen. Läkare i Sverige har härlett detta till stress.

”Resan till Sverige var konstant svår, och jag var mycket orolig. Döden var 100% närvarande hela tiden och jag är glad att jag kom fram välbehållen.”

Kontakt med vården

Fawad har en trasig framtand, som han blev nekad vård för med hänvisning till att han saknar uppehållstillstånd. Han blev hjälpt med annat, men detta problem blev inte tillsett. Utöver detta har han upplevt ett gott bemötande från personal, men blev tveksam på sina rättigheter till hälso- och sjukvård då han delvis nekades hos tandläkaren. Som barn har han samma rättigheter till vård som barn med medborgarskap eller uppehållstillstånd.

För sex månader sedan uppsökte Fawad vårdcentral för att få hjälp. Han har ofta haft huvudvärk och därmed haft svårt att sova. Läkare har sagt att huvudvärken beror på spänningar i käken, och han fick en remiss till specialist. Detta är nu 6 månader sedan, och Fawad har inte hört något mer om detta.