Vi vill se ett vallöfte om fortsatt feministisk utrikespolitik
Sveriges feministiska utrikespolitik har väckt nya viktiga diskussioner globalt om makt, resurser och kön. Den har bidragit till att stärka Sveriges agerande för jämställdhet i utrikespolitiken, men även gjort skillnad bortom regeringens egen politik. Sedan 2014 har Kanada, Frankrike, Spanien, Mexiko och Luxemburg lanserat en liknande politik, och bland annat Tyskland och Nederländerna väntas stå näst på tur. Sveriges roll i att bana väg för denna utveckling ska inte underskattas.
Valet 2022 kan bli ett ödesval för många människor bortom Sveriges gränser, inte minst för flickor, kvinnor i alla åldrar och hbtqi-personer. Sverige har varit ledande i det globala jämställdhetsarbetet och det är inte läge att backa.
Med flera allvarliga globala kriser som har en direkt påverkan på kvinnors, flickors och hbtqi-personers rättigheter är behoven av stöd enorma. Sveriges internationella bistånd behövs mer än någonsin. Ett avsteg från 1-procentsåtagandet eller neddragningar i biståndet genom avräkningar skulle få katastrofala effekter.
Sverige bör stå upp för en feministisk utrikespolitik
- Stötta lokala kvinnorättsförsvarare, organisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt hbtqi-organisationer.
- Vara en stark röst för jämställdhet i internationella forum, som motvikt till ökningen av kvinnofientligt, rasistiskt och homo- och transfobiskt språk från politiska ledare.
- Inte dra ner på det internationella biståndet, eftersom det skulle få katastrofala effekter för stödet för jämställdhetskämpar världen över.