Vi vill se ett vallöfte om fortsatt feministisk utrikespolitik

Läkare i Världen, tillsammans med 24 andra medlemsorganisationer i CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp, uppmanar alla svenska partier att ge ett vallöfte om att Sverige kommer att fortsätta att stå upp för global jämställdhet och alla flickors och kvinnors mänskliga rättigheter.

 

Sveriges feministiska utrikespolitik har väckt nya viktiga diskussioner globalt om makt, resurser och kön. Den har bidragit till att stärka Sveriges agerande för jämställdhet i utrikespolitiken, men även gjort skillnad bortom regeringens egen politik. Sedan 2014 har Kanada, Frankrike, Spanien, Mexiko och Luxemburg lanserat en liknande politik, och bland annat Tyskland och Nederländerna väntas stå näst på tur. Sveriges roll i att bana väg för denna utveckling ska inte underskattas.

Valet 2022 kan bli ett ödesval för många människor bortom Sveriges gränser, inte minst för flickor, kvinnor i alla åldrar och hbtqi-personer. Sverige har varit ledande i det globala jämställdhetsarbetet och det är inte läge att backa.

Med flera allvarliga globala kriser som har en direkt påverkan på kvinnors, flickors och hbtqi-personers rättigheter är behoven av stöd enorma. Sveriges internationella bistånd behövs mer än någonsin. Ett avsteg från 1-procentsåtagandet eller neddragningar i biståndet genom avräkningar skulle få katastrofala effekter.

 

Sverige bör stå upp för en feministisk utrikespolitik

  • Stötta lokala kvinnorättsförsvarare, organisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt hbtqi-organisationer.
  • Vara en stark röst för jämställdhet i internationella forum, som motvikt till ökningen av kvinnofientligt, rasistiskt och homo- och transfobiskt språk från politiska ledare.
  • Inte dra ner på det internationella biståndet, eftersom det skulle få katastrofala effekter för stödet för jämställdhetskämpar världen över.
Följande organisationer, alla medlemmar i CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetgrupp, står bakom detta papper:
Läkare i Världen, Act Svenska kyrkan, Actionaid, Afrikagrupperna, Centerpartiets Internationella Stiftelse, Diakonia, Islamic Relief, The Hunger Projekt, Kvinna till Kvinna, MÄN, Naturskyddsföreningen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Olof Palmes Internationella Center, Operation 1325, Plan International Sverige, PRO Global, RFSU, Rädda Barnen, Union to Union, Svenska Freds- och skiljeföreningen, Svalorna Latinamerika, Svalorna Indien Bangladesh, WaterAid, We Effect och WWF.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Visa skriva kommentarer