ALLA har rätt att överleva sin graviditet
“Varje möte är en chans att skapa kontakt, en chans att minska rädsla, en chans att förmedla rättigheter och öppningar in till den ordinarie vården.”
Elisabeth Ubbe har arbetat som barnmorska i många år, de senaste två åren på Läkare i Världen. Här träffar hon människor från många delar av världen. Det kan vara en kvinna från Latinamerika som har fått vaginalblödningar, är papperslös, har bott i Sverige i tio år och har barn som går i skolan. Det kan vara en kvinna från Ukraina som har varit en kort tid i Sverige, är gravid och inte vet vart hon ska vända sig. Patienter kommer till Läkare i Världens barnmorskemottagning av olika skäl, som exempelvis; de vet inte hur eller var de hittar reguljär vård, de känner inte till sina rättigheter eller kan inte boka tid digitalt eller via telefon. Många är rädda att söka reguljär vård, ibland för att de tidigare, felaktigt, nekats vård. Många är också rädda att någon inom vården ska ange dem till polis eller till Migrationsverket.
Att möta patienter här är inte riktigt samma sak som att möta patienter på en vanlig barnmorskemottagning.
“Det är förstås skillnad att möta en välutbildad, etablerad person med en trygg livssituation, jämfört med någon som kanske aldrig har gått i skolan och som lever med ständig oro över hela sin livssituation och inte har mat för dagen.”
Elisabeth berättar om kvinnor som inte ens haft råd med den buss- eller tunnelbanebiljett de hade behövt för att kunna ta sig till mottagningen. De som arbetar med målgruppen, och de volontärer som möter dem, måste vara oerhört lyhörda och måna om att sätta sig in i patientens situation. En lyhördhet som inte alltid finns i den ordinarie vården.
En kollega till Elisabeth berättar om en gravid patient som var papperslös och var hos en gynekolog. Patienten uppmanades att göra abort eftersom hon var papperslös. Gynekologen informerade den gravida kvinnan om att hon skulle få betala 80 000 kronor för förlossningen, om hon valde att fullfölja graviditeten. Det är helt felaktigt. Papperslösa kvinnor har rätt till gratis förlossningsvård. Detta exempel visar vikten av vägledning om vilka villkor och lagar som gäller.
Majoriteten av de kvinnor som kommer till LiV:s barnmorskemottagning har rätt att få vård i den reguljära vården, men vården är otillgänglig. Vi hjälper dem att få tillgång till bland annat mödravård.
Till LiV:s barnmorskemottagning kommer kvinnor med en rad olika symtom och situationer. Många på grund av smärta eller blödningar, andra för att de behöver preventivmedel. Och så kommer det självklart kvinnor som har frågor kring sin graviditet. Det är lätt för en oinvigd att tro att det är vården under själva förlossningen som är det viktigaste för hälsan hos mor och barn, men Elisabeth förklarar att mödravård är en viktig förutsättning. Genom mödravården säkerställs bästa möjliga hälsa hos mamma och barn, genom att problem upptäcks och förebyggs.
”Det kan handla om förhöjt blodtryck, diabetes eller andra sjukdomar som kan påverka både moderns och barnets hälsa.”
Oidentifierade tillstånd kan leda till komplikationer under förlossningen och bristen på förebyggande insatser kan försämra moderns hälsotillstånd. Dessutom riskerar viktiga tecken på exempelvis tillväxtproblem hos barnet att missas, vilket kan leda till ökad sjuklighet och dödlighet. Och när en kvinna som inte haft tillgång till mödravård kommer till förlossningen skapar det en osäker och ansträngd situation för vårdpersonalen.
Volontärer på LiV:s barnmorskemottagning diskuterar ett patientärende under en mottagningskväll.
I varje möte med patienter på LiV:s barnmorskemottagning förmedlar volontärerna information, erbjuder undersökningar och skapar förutsättningar för vård i tid. På så sätt minskar risken för sjukdomstillstånd och svårigheter under förlossningen.
“Vårt arbete bidrar till att fler kvinnor och deras barn får en start i livet utan oro och med tillgång till den vård de har rätt till”, avslutar Elisabeth Ubbe ■
Läkare i Världens barnmorskemottagning i Stockholm
Läkare i Världens barnmorskemottagning finns för att underlätta tillgången till mödrahälsovård för personer som av olika skäl inte når den ordinarie vården. Målgruppen är papperslösa, asylsökande, tredjelandsmedborgare, EU-migranter utan försäkring och ukrainare som omfattas av massflyktsdirektivet. Enligt svensk lag har de flesta av dessa grupper rätt till gratis eller subventionerad mödravård, men det finns många hinder på vägen dit.
Många känner inte till sina rättigheter eller vet inte var de kan söka hjälp. Digitaliseringen, avsaknaden av drop-in-tider och osäkerheten kring betalningar bidrar till att vården förblir utom räckhåll. Dessutom finns en rädsla för att bli rapporterad till myndigheter eller att få fakturor som inte går att betala.
På barnmorskemottagningen arbetar volontärer för att ge grundläggande stöd, information och undersökningar. Målsättningen är inte att ersätta den ordinarie vården, utan att fungera som en brygga. Genom LiV:s arbete kan fler få den vård de har rätt till, vilket i sin tur minskar riskerna under graviditet och förlossning.
ALLA har rätt att överleva sin graviditet
Bli en del av Läkare i Världen!
Intervjun är en del av vår kampanj för att belysa behovet av mödravård även för våra utsatta målgrupper här i Sverige. En målgrupp som vi står upp för och kämpar tillsammans med varje dag. Det kan du vara en del av. Enklast SWISH:ar du en valfri gåva på Sveriges enklaste nummer 900 10 90.