Bli volontär

Hjälp till med det du kan bäst

Bli volontär

Läkare i Världens verksamheter drivs av frivilliga krafter. Det är våra volontärers arbete som driver våra kliniker och ger vård och stöd till över 2000 personer runt om i Sverige varje år.

Vill du med dina yrkeskunskaper kunna bidra och göra skillnad? Bli volontär hos oss!

Just nu är vi i särskilt behov av två sorters volontärer i Stockholm: Dels de som kan samla in vittnesmål från våra besökare vid mottagningen om de kränkningar av mänskliga rättigheter de upplevt. Dels volontärer som kan hålla i trådarna vid våra mottagningskvällar, så kallade kvällsansvariga, som ansvarar för att öppna och stänga mottagningen, välkomna volontärer och besökare samt skriva in nya patienter. Ingen av dessa två roller som kräver medicinsk bakgrund, även om det alltid är ett plus.

De vanligaste yrkena hos volontärer är annars läkare, sjuksköterskor, psykologer, socionomer, tolkar, tandläkare och jurister. Men vi har behov av en rad olika kompetenser, hör av dig till oss om du är intresserad.

I Stockholm finns en psykosocial och juridisk mottagning som har öppet varje onsdag, samt en medicinsk mottagning som har öppet varje torsdag. I Malmö är den medicinska mottagningen öppen varje torsdag. Du förväntas dock inte jobba varje gång mottagningarna har öppet, däremot ser vi gärna att du anmäler dig till pass minst tre gånger per halvår. I övriga landet håller våra mottagningar tillfälligt stängt eller har öppet oregelbundet pga corona, men vi hoppas få igång verksamheten så snart som möjligt igen, så det går bra att anmäla sig även om du bor på annan ort. För att se på vilka orter vi finns, gå till kontakta oss.

Så här går det till att bli volontär

1
2
3
4
1
2
3
4

Du anmäler ditt intresse

Mejla till frivillig@lakareivarlden.se

Du går på introträff

På infoträffen får du information om bland annat Läkare i Världen som organisation

Gå skuggpass minst två tillfällen

Här lär du dig våra rutiner och får lära dig hur det är att vara volontär hos oss.

Gör ditt första pass

Grattis, du är nu volontär hos oss! Minst tre tillfällen per termin!

Anmäl dig till en infoträff!

På infoträffen får du information om Läkare i Världen som organisation, våra verksamheter och vad du kan förvänta dig av volontäruppdragen samt möjligheten att se våra lokaler. Vi kommer be alla nya volontärer att skriva under ett volontärkontrakt angående hanteringen av patientuppgifter samt kontrollera medicinsk yrkeslegitimation för de personer som har relevant sådan. Ta därför gärna med bevis på er yrkeslegitimation om du har!

Kommande datum för våra introduktionsträffar är:

– 11 oktober, kl.18-20.

Innan mötet skickas korta informationsfilmer ut om vår verksamhet och vad det innebär att vara volontär skickas till alla som anmält intresse för att bli volontär.

  Våra volontärer

  Lorem ipsum undertext
  Läs mer

  Få hjälp av oss

  Har du inte rätt till vård? Behöver du juridisk rådgivning eller psykosocialt stöd? Vänd dig till oss.
  Få hjälp