Ge hopp till Gaza!

Våra kollegor på plats i Gaza kämpar varje dag för att ge livsviktig vård till befolkningen under extremt svåra förhållanden. Vi skickar kontinuerligt medicinska förnödenheter och ger stöd på plats i Gaza, där bristen är akut – och du kan vara med och göra skillnad!

Nödhjälp på plats i Gaza

Den globala rörelsen Läkare i Världen har tillhandahållit akut medicinsk och psykosocial hjälp i de ockuperade palestinska områdena sedan 1994. Men efter den 7 oktober har våra hjälpinsatser påverkats hårt. Precis som resten av befolkningen försöker våra kollegor överleva bombningarna och de fruktansvärda humanitära förhållandena som råder. 

GAZA: En humanitär katastrof

Den offentliga infrastrukturen har kollapsat, särskilt hälsosystemet och dricksvattenförsörjningen. Hem, hälsoinrättningar, skolor och andra skyddsrum har förstörts. De flesta sjukhus fungerar inte längre. På grund av det enorma antalet skadade och fördrivna människor står biståndsarbetare inför allvarlig brist på medicin och medicinsk utrustning.

Befolkningen i Gaza saknar allt: vatten, mat, bränsle och elektricitet. Människor dricker förorenat vatten och äter ett mål om dagen. Bombningarna har fördrivit 1,9 miljoner människor som idag sover på gatan eller i överfulla skyddsrum. Ökningen av fall av diarré, hud- och luftvägsinfektioner och andra hygienrelaterade infektioner väcker oro för utbrott av epidemier som riskerar drabba de mest utsatta människorna.

Vad gör Läkare i Världen på plats?

Läkare i Världen driver för närvarande åtta aktiva vårdstationer (Medical points) i Gaza – tre är våra egna, medan fem drivs i samarbete med lokala partners. Våra insatser samordnas av Frankrike, Spanien och Schweiz, och vi planerar snart att öppna en till egen vårdstation.

Vad vi erbjuder:

  • Primärvård: distribution av medicinska förnödenheter och hygienkit samt konsultationer för primärvård och akutvård.
  • SRHR (Sexuell och Reproduktiv Hälsa och Rättigheter): mödravård, förlossningsvård, förebyggande av och behandling mot könssjukdomar samt utdelning av menstruationskit.
  • Psykosocialt stöd (MHPSS): vid tre vårdstationer med specifikt fokus på stödsamtal, psykisk hälsoutbildning och stresslindrande aktiviteter, särskilt för barn.

Insatsens omfattning och utmaningar:

  • Sedan oktober förra året har vi genomfört nästan 100 000 medicinska konsultationer (98 817 för att vara exakt).
  • Humanitärt tillträde är en stor utmaning. I oktober publicerade vi en rapport som beskriver hinder som våra team möter: en kollega har dödats, tre har skadats allvarligt och all vår personal har förlorat minst en familjemedlem. 92 % av dem är internflyktingar.
  • Endast fyra lastbilar med humanitär hjälp har lyckats ta sig in i Gaza under året. Ibland har vår skeppade hjälp försenats med upp till två månader, och liknande svårigheter gäller på Västbanken.
  • Två av våra vårdlokaler har attackerats, trots att de tydligt skyltats som vårdinrättningar och att vi informerat israeliska myndigheter om våra adresser.
  • Sex vårdstationer har evakuerats och flyttats, från Rafah till områden som Deir al-Balah i centrala Gaza och norra delen av området.
  • Tillträdet för internationellt utsända har begränsats kraftigt, med problem att förnya arbetstillstånd och ibland avslag på inresa vid gränsen.
  • Smittsamma sjukdomar sprider sig snabbt, och komplexa diagnoser gör att behandlingstiderna för tillstånd som normalt tar en vecka nu kan sträcka sig över månader.

Läkare i Världen kräver VAPENVILA!

Denna humanitära katastrof måste upphöra. Vi kräver en omedelbar vapenvila och säker och obehindrad humanitär tillgång till Gaza. Sjukvård kan inte ges när bomberna faller. Vi uppmanar alla parter som är inblandade i konflikten att respektera och säkerställa internationell humanitär rätt, som inför regler i krig och skydd av civila. Humanitär och medicinsk personal, såväl som sjukhus och skolor, bör aldrig bli föremål för attacker. Vi fördömer kränkningar av mänskliga rättigheter mot alla medborgare och förespråkar en hållbar politisk lösning för att bryta denna våldscykel.

SWISHA en gåva!

Använd QR-koden eller SWISHA till:
900 10 90 och skriv ”Hopp till Gaza!” eller bara ”Gaza” så kommer pengarna fram.

Ge via kort/Klarna!

Vad kan min gåva räcka till?

  • 200 kr kan hjälpa till att fylla på akuta medicinska förnödenheter, där förbrukningen under kriget motsvarar en månads förbrukning varje dag (50 000 € behövs totalt för mediciner och utrustning).
  • 500 kr kan bidra till att ge läkemedel som krävs för att behandla patienter med kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och diabetes – totalt 350 000 patienter riskerar att bli utan behandling.
  • 1 000 kr kan hjälpa till att förse överfulla sjukhus med de resurser de behöver, där vissa sjukhus har över 110% beläggning och tvingas sätta upp extra sängar i korridorer och tält.
  • 2 000 kr kan bidra till reparation av trasig medicinsk utrustning som förhindrar livräddande vård på plats.
  • 5 000 kr kan förhindra en folkhälsokatastrof genom att stötta sjukhus och sanitetssystem som hotas av skador på vatten- och avloppsinfrastrukturen.
  • 10 000 kr kan stödja psykosocialt stöd för vårdpersonal och patienter, som påverkas allvarligt av bombningarna och de psykologiska påfrestningarna av krisen.

Detta är bara några exempel på vad din gåva kan användas till. Situationen på plats är både akut och kaotisk och vår personal gör dagligen nya bedömningar vart behovet är störst och anpassar insatserna därefter. Tack för att du är med och stöttar detta livsviktiga arbete!