“När vi kartlade vilka hinder till vård som kvinnor i utsatthet möter i Stockholm, blev det snabbt tydligt att något av det som saknades mest var stöd vid graviditet, test för könssjukdomar och HPV, tillgång till preventivmedel och information om sexuell och reproduktiv hälsa. Det var så idén till barnmorskemottagningen föddes.”
Det berättar Hannah Laustiola, generalsekreterare för Läkare i Världen, i samband med att barnmorskemottagningen idag fyller två år. Hit kommer kvinnor som annars inte skulle ha fått hjälp, de kan få rådgivning, behandling eller lotsas vidare till den offentliga vården när det är möjligt. Varje onsdag finns det barnmorskor på plats för att ta emot patienter.
“Jag är otroligt stolt över alla våra volontärer som varje vecka ger av sin tid och kunskap för att stötta målgruppen”, säger Hannah Laustiola. “Utan dem hade vi inte kunnat ha dessa mottagningar.”
För Amanda Söderman, barnmorska på Läkare i Världen, handlar arbetet på barnmorskemottagningen i Stockholm om mer än medicinska behov. Det handlar om att skapa trygghet för människor som ofta blivit osynliggjorda i samhället, inte minst i vården.
Amanda beskriver hur behoven varierar kraftigt, från abortvård, klimakteriebesvär och preventivmedelsrådgivning till psykosociala samtal. Det gemensamma är att de flesta som kommer dit har haft svårt att få tillgång till den offentliga vården.
”Det kan handla om rädsla, osäkerhet kring rättigheter eller att man helt enkelt inte vet vart man ska vända sig.”
Många har dessutom tidigare blivit felaktigt avvisade från den vanliga vården, bland annat på grund av att de saknar personnummer. Andra har fått felaktig information om att de måste betala hela kostnaden själva.
På mottagningen arbetar både anställda och volontärer. En av volontärerna är Katarina Andresen Pehrsson, även hon barnmorska.
“Jag kände ärligt talat inte till Läkare i Världen när jag, som nybliven pensionär för ett drygt år sedan, började leta volontäruppdrag.”
Katarina hittade en annons på Volontärbyrån om att organisationen sökte barnmorskor – som gjord för henne.
“Det arbete vi gör här är verkligen jätteviktigt! De flesta som kommer hit har gynekologiska besvär. Det är så uppenbart att de blir lättade och tacksamma över att få hjälp. Jag ömmar verkligen för varenda patient.”
Hon tillägger att det också är roligt att få vara barnmorska igen:
“Det är så givande att få träffa patienter och att vara i ett sammanhang med andra.”
Att möta människor med respekt och lyhördhet är något Amanda återkommer till.
”Jag är stolt över att vi får våra patienter att känna sig sedda. Att de känner att deras behov tas på allvar, det är inte alla som är vana vid det”, säger hon och tillägger att många redan blivit illa behandlade, både i arbetslivet och i samhället i stort.
Hon önskar att fler förstod vad det innebär att leva som papperslös i Sverige.
”Många vi träffar lever i en extrem utsatthet. Ändå ser de det som ett bättre alternativ än att återvända till länder där de kanske utsatts för hot och våld eller fruktar för sina liv.”