”Sjukvård är en mänsklig rättighet. Ingen ska behöva välja mellan att söka vård och risken att bli utvisad”, säger Hannah Laustiola, generalsekreterare för Läkare i Världen.
Läkare i Världen har lämnat remissvar till den statliga utredningen SOU 2024:80 – Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll. Utredningen innehåller flera förslag som syftar till att effektivisera inre utlänningskontroller och stärka återvändandeverksamheten för personer utan tillstånd att vistas i Sverige. Men förslagen innebär samtidigt en kraftig inskränkning av grundläggande rättigheter för utsatta grupper.
”Vi ser med stor oro på konsekvenserna av dessa förslag. De kommer att leda till att ännu fler människor avstår från att söka vård, inte för att de är friska – utan av rädsla för att bli upptäckta och utvisade”, säger Hannah Laustiola.
Ett av de mest kritiserade förslagen i utredningen är att flera myndigheter, såsom Skatteverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, ska få en skyldighet att rapportera personer som misstänks vistas i Sverige utan tillstånd. Även om vårdpersonal formellt undantas från denna anmälningsplikt, kommer den i praktiken att påverka människors vilja att söka vård.
”Människor som lever i en utsatt situation har ofta begränsad tillgång till samhällsinformation. Det finns en stor risk att de inte vågar lita på att vården verkligen är undantagen från anmälningsplikten eller att de ser alla myndigheter som en del av samma system och därför undviker vård av rädsla för att bli angivna”, förklarar Hannah Laustiola.
Forskning och erfarenhet visar att sådana restriktioner leder till sämre folkhälsa och högre samhällskostnader, eftersom obehandlade sjukdomar riskerar att förvärras och kräva mer omfattande vårdinsatser längre fram.
Läkare i Världen är även starkt kritiska till förslagen om skärpta inre utlänningskontroller och möjligheten att genomföra tvångsprovtagning inför verkställighet av utvisningar. Dessa åtgärder riskerar att kränka rätten till hälsa och den medicinska etiken, där vårdens primära uppgift är att bota och lindra – inte att medverka till migrationskontroll.
”Att man inte får vård löser inga migrationspolitiska problem. Det skapar bara mer ohälsa och större ojämlikhet. Vi behöver en vårdpolitik som sätter människan i centrum, oavsett juridisk status”, säger Hannah Laustiola.
Läkare i Världen uppmanar regeringen att avstå från förslag som underminerar rätten till vård och istället säkerställa en lagstiftning som respekterar de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Här nedan kan du läsa remissvaret i sin helhet: