Det omdebatterade lagförslaget om anmälningsplikt, ibland kallat ”angiverilagen”, fortsätter att väcka starka reaktioner. Vad händer med samhällets mest utsatta om förtroendet för myndigheter urholkas? Den frågan stod i centrum när Läkare i Världens generalsekreterare Hannah Laustiola deltog i ett seminarium i riksdagen för att diskutera lagens potentiella konsekvenser.

Under seminariet belystes hur lagen, trots att hälso- och sjukvården är undantagen, kan leda till att människor av rädsla avstår från att söka vård och stöd. För många av Läkare i Världens patienter – redan i en utsatt situation – kan det innebära att livsviktig hjälp inte når fram.

Panelen var eniga om att konsekvenserna av en anmälningsplikt inte begränsas till de sex myndigheter som direkt berörs. Om lagen träder i kraft kan den påverka hela den offentliga sektorn och leda till en tillitskris som på sikt riskerar att underminera förtroendet för demokratin.

Lagförslaget befinner sig nu i remissfas och det är avgörande att berörda aktörer gör sina röster hörda om dess potentiella följder.

Här hittar du seminariet i in hehet: