”Att ta bort subventionen för papperslösa och asylsökande innebär i praktiken att många människor helt stängs ute från den tandvård de har rätt till. Det leder till lidande, sämre folkhälsa och ökade vårdkostnader på sikt.”
Det säger Läkare i Världens generalsekreterare Hannah Laustiola.
Den 16 februari var sista dagen att lämna remissvar på utredningen SOU 2024:70 – Tiotandvård – ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård. Läkare i Världen har skickat in ett yttrande där vi avstyrker förslaget att slopa den subventionerade tandvården för asylsökande och papperslösa. Orsaken är enkel: förslaget skulle leda till ett ökat mänskligt lidande, en försämrad folkhälsa och högre vårdkostnader på sikt.
Hannah Laustiola ser med stor oro på utredningens förslag och menar att det i praktiken innebär att många människor stängs ute från den vård de nu har rätt till.
“Forskning visar att obehandlade orala infektioner kan få allvarliga konsekvenser för hela kroppen, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, diabeteskomplikationer och sepsis. Den svenska lagstiftningen erkänner detta genom att ge asylsökande och papperslösa rätt till tandvård som ”inte kan anstå”. Det är en viktig skyddsmekanism som säkerställer att även de mest utsatta kan få akut och nödvändig vård.”
De människor som Läkare i Världen möter lever ofta i mycket stor utsatthet. De har inte råd med den tandvård de behöver, trots dagens subventionerade avgift. Att ta bort denna subvention skulle innebära att många avstår helt från att söka tandvård, vilket i sin tur leder till förvärrade hälsotillstånd och ett ökat tryck på akutvården.
“Alla upplever att tandläkarbesök är dyra, men för de människor som lever i papperslöshet eller söker asyl är ekonomiska hinder ofta oöverstigliga. Redan idag ser vi hur den subventionerade avgiften på 50 kronor är en tröskel som många inte klarar av att ta sig över. Om subventionen tas bort blir det i praktiken omöjligt för dessa grupper att söka vård.”
Konsekvenserna blir allvarliga, både för individen och för samhället i stort. En obehandlad infektion kan snabbt utvecklas till ett livshotande tillstånd, vilket innebär att fler patienter söker sig till akutmottagningar. Det leder till högre vårdkostnader och längre väntetider, vilket påverkar hela folkhälsan negativt.
Dessutom menar Hannah Laustiola att förslaget riskerar att bryta mot en av grundprinciperna i den svenska hälso- och sjukvårdslagstiftningen – att vård ska ges efter behov. Om vissa grupper utestängs från subventionerad tandvård strider det också mot Tandvårdslagens mål om en god tandhälsa på lika villkor.
Ett av utredningens förslag är att papperslösa och asylsökande ska kunna söka ekonomiskt bistånd för tandvård efter att de betalat för sitt besök. På pappret kan det låta som en lösning – men i verkligheten fungerar det inte.
“Vi vet att många i de här grupperna saknar ekonomiska resurser. Att kräva att de först betalar för sin tandvård och sedan söker ersättning innebär i praktiken att vården blir otillgänglig för dem. En rättighet som inte går att använda är ingen verklig rättighet.”
Läkare i Världen anser därför att hela förslaget måste skrotas. Det går inte att ta bort subventionerad tandvård för asylsökande och papperslösa utan att det drabbar deras rätt till nödvändig vård. Vi fortsätter att arbeta för att alla ska ha rätt till den vård de behöver – oavsett migrationsstatus.
Läs vårt remissvar i sin helhet här.