De engagerade kollegorna inspirerar henne och patienterna, som ofta lever under svåra omständigheter, visar en tacksamhet och värme som hon bär med sig i vardagen. För Gunilla Rydberg, läkare och volontär på Läkare i Världen i Malmö, är det främst möten med andra människor som driver henne framåt. Hon nämner särskilt kontakten med patienterna.
”Trots deras svåra situation kan de ge av sig själva och är ofta väldigt tacksamma, trots att det inte alltid är så mycket vi kan göra”, säger hon eftertänksamt.
Hon poängterar att just dessa ögonblick av mänsklig kontakt och genuin närhet är kärnan i hennes engagemang. Det är det som gör att hon vill fortsätta volontärarbetet.
När flyktingvågen nådde Sverige år 2015 var Gunilla nyinflyttad i Malmö. Hon hörde talas om att en mottagning för människor som hade svårt att få tillgång till den vanliga vården var på väg att starta i staden. Mottagningen skulle drivas av Läkare i Världen, en organisation som Gunilla då inte kände till. Samtidigt lockade tanken på att engagera sig på ett mer personligt sätt än hon tidigare hade gjort.
”Jag tänkte att jag ville göra något utöver mitt vanliga jobb på sjukhuset”, berättar hon. Gunilla började snabbt förstå att Läkare i Världens inriktning låg helt i linje med hennes egna värderingar och snart var hon med och startade upp verksamheten i Malmö.
Nu arbetar hon på den ideella vårdmottagningen varje torsdagskväll och är dessutom ideellt ansvarig för patientsäkerhetsarbetet som Medicinskt Ansvarig Läkare, MAL, för både Malmö- och Helsingborgsmottagningen. I rollen som MAL är Gunilla även engagerad på nationell nivå och träffar regelbundet personal samt andra MAL:ar för att utveckla rutiner och arbetssätt inom Läkare i Världen. Hennes driv för allas rätt till vård, liksom hennes ansvarstagande för mottagningarna, har bidragit till att Läkare i Världen kunnat hjälpa och vårda en stor mängd individer. Hennes insats är exceptionell och förtjänar verkligen att uppmärksammas.
I sitt arbete har Gunilla blivit alltmer medveten om hur vård, något som många i Sverige tar för givet, inte alltid är en självklarhet ens i ett land med generös välfärd. Trots att det finns lagar som ger många utsatta grupper rätt till viss typ av vård, finns ändå en svårighet att få den vården. Kunskapen om vilka som ska få vilken vård saknas på många ställen i primärvården.
”Jag vill att många fler ska förstå att det inte är självklart att man har tillgång till vård ens här i Sverige”, betonar hon. ”Det finns många hinder som egentligen hade varit ganska enkla att övervinna om bara viljan fanns.”
Gunilla Rydbergs historia påminner oss om värdet av att engagera sig. Genom sitt volontärarbete hos Läkare i Världen ger hon inte bara sina medicinska kunskaper, utan också en djupare omtanke till människor på flykt eller i utsatthet. Hennes drivkraft vilar i övertygelsen om att alla ska ha möjlighet till god vård, oavsett bakgrund eller pappersstatus.