På våra mottagningar möter vi människor som är i behov av psykosocialt stöd i de utsatta situationer de befinner sig i. Vi ger stödjande samtal, hänvisar, remitterar och behandlar PTSD i liten skala.
Vi erbjuder stödsamtal samtidigt som vi arbetar parallellt med att hänvisa vidare till den reguljära vården. Förutom våra fysiska mottagningar så finns vi tillgängliga för konsultation på telefon och mejl och kan ge digitala samtal vid behov.
Alla volontärer som arbetar med stödsamtal har relevant utbildning och erfarenhet av att arbeta med vår målgrupp. Volontärerna har också tillgång till interna utbildningar där de får fördjupad kunskap inom de specifika frågor vi arbetar med.
Vi utgår ifrån principen att ingen människa ska behöva se självmord som enda utväg och vi erbjuder stöd långt innan dess. Vi är en av få platser i samhället som våra målgrupper känner sig trygga att vända sig till. Förutom att ge stödsamtal så arbetar vi med att informera våra besökare kring deras egna rättigheter och information kring vad psykisk ohälsa är, vilket kan leda till ett bättre mående på lång sikt.
Projekt
NET
Vi har senaste åren implementerat traumabehandling med metoden Narrativ exponeringsterapi (NET). Våra NET-utbildade volontärer finns på våra kliniker i Stockholm och Umeå. Vi behandlar endast personer inom vår målgrupp. Om du tror att någon kan vara i behov av behandling för PTSD så kontakta kansliet för mer information.
HIA
HIA (Hälsa och information i asylprocessen) är vårt Stockholmsbaserade TIA-projekt (tidiga insatser för asylsökare) som finansieras av Stockholms länsstyrelse. Syftet är att informera och stötta personer under deras asylprocess. Vi arbetar dels genom att besöka språkkurser och andra aktiviteter för asylsökande och ge information kring deras rätt till vård och dels genom att hänvisa till vår psykosociala mottagning i Stockholm för enskilda samtal.
TIA Malmö
I Malmö har vi ett TIA-projekt tillsammans med RFSL Newcomers. Målgruppen är asylsökande HBTQI+ flyktingar och fokuset ligger på att förbättra deras psykiska hälsa. Att tillhöra HBTQI+gruppen är mycket farligt i många olika länder och de flesta av dem vi möter har varit med om traumatiska upplevelser som kan påverka den psykiska hälsan. Vi erbjuder psykosocialt stöd både individuellt och i grupp för att ge verktyg för att möta livets utmaningar och förbättra det psykiska välbefinnandet.
EDA
Genom ett regionalt projekt i Stockholm erbjuder barnmorska och socionom information, råd och stöd för att förbättra sexuell hälsa och psykisk hälsa. Genom uppsökande arbete hos andra mötesplatser för målgruppen når vi nya delar av vår målgrupp och kan erbjuda stödsamtal, grupper och traumabehandlingar.