”Många av de kvinnor vi möter, papperslösa och asylsökande, har inte tillgång till den vård som många andra tar för given. Vi vill ändra på det genom att erbjuda HPV-screening och vaccination.”

Amanda Söderman är barnmorska på Läkare i Världen och ser dagligen konsekvenserna av att kvinnor exkluderas från det ordinarie vårdsystemet. Genom dessa förebyggande insatser kan liv räddas, men många kvinnor som lever i utsatthet erbjuds aldrig möjligheten att testa sig eller vaccinera sig.

Läkare i Världen arbetar för att fler ska få tillgång till screening och vaccin. HPV, eller humant papillomvirus, är en av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna och kan i värsta fall leda till livmoderhalscancer. Trots att det finns effektiva sätt att förhindra sjukdomen är det många som aldrig får möjlighet till det. Genom ett samarbete med Karolinska Institutet kan Läkare i Världen i Stockholm nu erbjuda asylsökande och papperslösa kvinnor dessa insatser. Genom denna insats kan kvinnor upptäcka eventuella HPV-infektioner i ett tidigt skede, innan de utvecklas till cancer. Ett viktigt mål är att säkerställa att de som visar sig vara HPV-positiva får en tydlig vårdkedja och uppföljning inom den ordinarie vården.

”Många har efterfrågat screening eftersom de inte haft tillgång till det tidigare i Sverige. Och blir därför väldigt tacksamma när de nu kan få möjlighet till det. En hel del oroar sig för att söka vård eftersom de är rädda för att bli angivna till myndigheter eller nekas hjälp. Vi vill skapa en trygg plats där alla kvinnor, oavsett juridisk status, känner sig välkomna och respekterade”, säger Amanda.

HPV orsakar inte bara livmoderhalscancer utan kan även leda till andra allvarliga cancerformer, såsom cancer i svalg och anus. ​Genom att erbjuda HPV-screening under 2024 kunde Läkare i Världen identifiera att vår målgrupp hade en betydligt högre andel positiva provsvar jämfört med den generella befolkningen i Sverige. Ett av skälen till den högre siffran är förmodligen att målgruppen inte har kunnat screena sig regelbundet. Denna skillnad understryker vikten av att öka tillgången till vaccin och tester för att förebygga HPV-relaterade sjukdomar och rädda liv

Världshälsoorganisationen, WHO, har som mål att utrota livmoderhalscancer helt och regeringen har beslutat att sjukdomen ska vara utrotad i Sverige till 2027 och därmed vara det första landet i världen som når dit.

”Att utrota HPV skulle innebära att tusentals kvinnor slipper gå igenom den fysiska och psykiska påfrestning som en cancerdiagnos innebär. Ingen ska behöva dö i en sjukdom som går att förhindra”, säger Amanda.

En av kvinnorna som deltog i Läkare i Världens screening uttryckte sin lättnad: ”Jag har två vänner som dött i livmoderhalscancer och mitt barn har blivit vaccinerad i skolan. Det känns jättebra att jag får testa mig och bli vaccinerad. Jag har varit orolig för sjukdomen.”

Hennes ord speglar den osäkerhet och oro som många av de kvinnor Läkare i Världen möter känner, men också hur insatserna skapar trygghet och gör förebyggande vård tillgänglig för fler.

Amanda hoppas att fler kan engagera sig i kampen mot denna form av cancer. 

”För många kvinnor i vår målgrupp är HPV-vaccination och screening inte tillgängligt någon annanstans, just därför är vårt arbete så viktigt. Och om du vill stötta vårt arbete kan du engagera dig som volontär eller ge en gåva!”

 

FAKTA

HPV (humant papillomvirus) är en mycket vanlig infektion som de flesta sexuellt aktiva personer får någon gång under livet. De flesta HPV-infektioner ger inga symtom och läker ut av sig själva. Ibland kan dock en HPV-infektion leda till cellförändringar, och i vissa fall cancer efter en lång tid. Livmoderhalscancer är den vanligast förekommande HPV-relaterade cancerformen. För att minska risken för detta är det viktigt att regelbundet lämna prov för att upptäcka HPV och cellförändringar. (Källa: 1177)